PRACOWNIA GASTRONOMICZNA
PRACOWNIA GASTRONOMICZNA
W pracowni gastronomicznej uczestnicy nabywają umiejętności potrzebnych w codziennym funkcjonowaniu. Pod opieką terapeuty uczą się przygotowywania prostych i złożonych posiłków, zimnych i gorących, między innymi też na specjalne okazje (Wigilia, Śniadanie Wielkanocne). Poznają zasady nakrywania do stołu, przechowywania żywności, przydatności do spożycia, gospodarności. Dobrze wyposażona pracownia otwiera wiele możliwości kulinarnych, pozwala nabywać nowe umiejętności obsługi różnych sprzętów AGD z zachowaniem bezpieczeństwa i higieny.
Celem zajęć jest:
• nabycie umiejętności przygotowywania i sporządzania posiłków;
• wdrażanie zasad higieny i czystości pracy;
• obsługa i odpowiednie wykorzystywanie sprzętu AGD (zmywarka, mikrofalówka, malakser, robot kuchenny i inne);
• dbałość o porządek otoczenia, czystość naczyń itp.;